Taller de bioconstrucció i turisme responsable al Marroc

Es desenvoluparà del 2 al 16 d’agost a Hassilabiad, Zàgora, Marroc.

Curs teorico-pràctic d’introducció a la tècnica constructiva d’entramats resistents amb fibres vegetals (Arundo donax L.)

Viatge d’intercanvi de sabers en una comunitat del sur del Marroc (l’Erg Chebbi).

Jarit és una Associació Civil valenciana que treballa amb i per a les persones migrants. Des de fa una dotzena d’anys, desenvolupen projectes de cooperació en Hassilabiad, un poble del Sàhara marroquí. Aquest petit poble de 1500 habitants pateix un turisme agressiu i invasiu que ha portat moltes més conseqüències negatives que positives. Jarit, juntament amb associacions locals, fomenta el turisme responsable en aquesta regió de l’Erg Chebbi. Un dels últims projectes ha estat construir el museu de la Cultura Nòmada en Hassilabiad, tant per als turistes com per als locals, per així enfortir una cultura molt rica però en vies d’extinció.

Aquest museu està gestionat per l’associació de dones Izourane. Dins el conjunt de possibilitats que ofereix el museu de la Cultura Nòmada, les dones fabriquen artesanies tradicionals, cuinen, eduquen (a través de la guarderia o del suport escolar), es reuneixen i comparteixen. Aquesta associació treballa per donar a les dones i conseqüentment a la comunitat, altres vies i oportunitats per a un present i un futur distint.

merzuga

Treballant juntament amb Econstrucció, una cooperativa que promou l’arquitectura ecològica i vernacular respectant els sabers tradicionals i les tècniques locals. Realitzen i executen projectes sostenibles basats en l’utilització de materials de baix cost i amb tecnologies de mínims. Per haver realitzat diversos projectes, tenen una bona experiència en la construcció amb canyes però també amb terra. Encara que la construcció amb canyes requereix d’un saber específic, busquem també l’intercanvi de sabers per a més de respectar un context, respectar també la seva gent, les seves tradicions, la seva artesania i treballar així conjuntament d’igual a igual.

Perquè el procés de construcció sigui enriquidor per a tots i totes, es proposa muntar un camp de treball de 15 dies per construir amb canyes el sostre del pati (del 2 al 16 d’agost). Les persones que s’inscriguin en aquest camp, a més de conviure alguns dies al Erg Chebbi i poder compartir amb la seva gent, realitzaran una construcció en canya i s’empoderaran d’una tècnica molt interessant; podríem dir que és un doble camp.

Per poder treballar la canya quan el sol és encara suportable haurem de despertar-se ben matí. Per el migdia, compartirem el dinar amb les dones de l’associació. Per les vesprades, descansarem i aprofitarem per fer activitats amb les dones i visitar el poble i la regió. Està també pensat passar una nit en haimes a Khamlia, poble de cultura Gnaoua, i una sortida amb dromedaris per les dunes de l’Erg Chebbi. Al final del viatge, ens agradaria haver acabat l’eco-construcció però també haver viscut una experiència única a la regió i amb les dones de l’associació.

Per altra part, seria molt positiu si algunes persones de Hassilabiad volguessin participar també en aquest taller perquè així podrien aportar molt sobre els seus coneixements previs en la construcció local, podrien compartir amb les persones que es van apuntar al curs i podrien també empoderar-se d’una tècnica constructiva artesanal molt econòmica la qual tindria molta utilitat en aquest context. I a més, les construccions amb canyes, com la majoria de construccions tradicionals en aquesta regió, necessiten d’un manteniment anual; és una construcció efímera. Les persones de Hassilabiad que participin en el projecte podran encarregar-se del manteniment de la construcció perquè sigui la més durable possible.

mans i peus

ON I QUAN

El viatge inclou: el trajecte (en bus) des de València fins Hassilabiad (el bus pot parar en altres ciutats de l’estat com Alacant, Múrcia, Màlaga, Cadis i Algesires), l’estada, sopar i esmorzars als hotels (al llarg del viatge), els dinars a l’associació, les activitats i visites, una assegurança de viatge i el material de construcció (canyes, cordes, pedres, sorra, etc.)

El viatge costa entre 620€ i 650€. Per desgràcia, no podem baixar el preu del camp però hem pensat en “accions” que podríem fer conjuntament per recaptar fons. No dubteu en contactar-nos per veure com ho podem fer, que els diners no siguen un problema per no vindre.

+info: dossier eco-construccio web valencia

inscripcíons al mail: ben.bourdoun.91@gmail.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: