Estudi sobre la rehabilitació de forjats tradicionals. Estructures mixtes de fusta i algeps.

Introducció a les Estructures Mixtes de Fusta i Algeps. Rehabilitació de forjats antics.

Sempre que s’intervé en un edifici existent, sobre tot en els edificis més antics del nostre entorn,es fa necessària la intervenció en els forjats per tal de garantir l’estabilitat d’aquests front a noves sol·licitacions i complir amb la normativa vigent. Aquests forjats, que per aquest estudi només contemplem els de fusta, han sigut dissenyats i construïts en base als mètodes tradicionals de construcció no bases documentals que indiquen les seues característiques. Per tant, ens trobem amb un element més o menys desconeguts el qual, molt probablement, no s’adapta als requisits funcionals ni molt menys als legals.

 Actualment, la forma més estesa d’escometre aquest tipus de reforç és mitjançant una llosa de formigó armat que, solidàriament amb les biguetes, actua com a cap de compressió d’una secció en “T” mixta i alhora com a capa de repartiment. Aquesta solució està tan estesa ja que el formigó armat és el material per excel·lència en les construccions actuals i és té un ampli coneixement sobre les seues propietats. No obstant, aquesta és una solució molt pesada tot i que es poden utilitzar formigons lleugers que pot convertir-se en un problema en compte d’una solució. A més, cal tindre en compte que aquest és un material impropi del tipus de construcció en el qual va a disposar-se.
Per aquests motius i per que cada vegada és major la demanda de materials menys agressius per al medi ambient, es fa necessari buscar nous sistemes, amb materials diferents, que complisquen amb la funció resistent que es requereix. Un sistema que pot ser eficaç és el realitzat amb algeps reforçat amb canyes. L’algeps és un material amb un bon comportament a compressió, lleuger, barat, molt estés en els sistemes de construcció tradicionals, abundant i a l’abast que es complementa a la perfecció amb les canyes de riu, com queda palès en les antigues cobertes construïdes amb aquests materials així com en els fals sostres de “cielo raso”.

L’objectiu del present estudi és analitzar els avantatges i inconvenients d’aquest sistema ja que no és un sistema conegut, tot i que es coneixen algunes intervencions d’aquest tipus, front a la solució més coneguda realitzada amb formigó i un sistema més modern consistent en la utilització de taulers fenòlics com a capa de compressió i repartiment.

Es partirà del coneixement dels materials per tal d’analitzar la secció resistent amb el reforç combinant l’estudi analític i l’estudi pràctic amb un exemple real dut a terme per l’autor en un forjat compost per dos crugies que exposarem posteriorment.

Aci podeu descarregar el estudi complet: reforç forjats algeps refuerzo forjados yeso

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s